Verhalenluisteraar
Als FraterNoster bied ik ook hulp en begeleiding bij rouw en verlies aan. Het gaat hierbij om individuele begeleiding. In een kennismakingsgesprek inventariseren we samen of de begeleiding een passende vorm is en of er voldoende vertrouwen bestaat om de persoonlijke gevoelens rondom rouw en verlies te willen delen. Het is belangrijk dat er een onderlinge klik is, want het gaat in de steeds vertrouwelijke gesprekken over hoogst persoonlijke zaken en gevoelens die worden gedeeld.
Rouw ontstaat bij het besef dat iemand of iets uit het verleden belangrijk was en nu niet meer. Dat kan een geliefd persoon zijn, of iemand die een ingewikkelde herinnering achter laat en waarbij herstel niet meer mogelijk is. Of verlies van een baan, goede vriendschap, een diep gekoesterde wens die nooit in vervulling gaat… Als het lastig is om dat verlies een plaats te geven ontstaan gevoelens van rouw.
Rouw komt altijd rauw op je dak. Hoewel de omgeving zich vaak al afvraagt of het verlies na enige tijd deels of geheel verwerkt is, blijft het feitelijk altijd bestaan. Maar gaat het er meer om dat er manieren gevonden worden om met de nieuwe situatie om te kunnen gaan. Samen gaan we naar die omgangsvormen op zoek en accepteren we het verlies als iets wat er bij hoort en niet weg hoeft te gaan. Maar het mag wel draaglijker worden.
Rouwbegeleiding is een vorm van psychosociale hulpverlening die gericht is op mensen die een verlies ervaren. Het doel van de rouwbegeleiding is om de rouwenden te ondersteunen bij het verwerken van hun verdriet en het leren aanpassen aan hun veranderde situatie. Rouwbegeleiding kan bestaan uit individuele gesprekken, groepsgesprekken, creatieve activiteiten, rituelen of andere vormen van begeleiding. Rouwbegeleiding kan zowel kortdurend als langdurig zijn, afhankelijk van de behoeften en wensen van de rouwenden. Rouwbegeleiding is geen therapie, maar een vorm van steun en erkenning voor de rouwervaring.
In de begeleiding bij FraterNoster zoeken wij samen naar de oorzaak van de rouwgevoelens, welke plaats dat inneemt in het leven van nu, en op welke manier die gevoelens dragelijk kunnen worden. Samen proberen we het ontstane gevoel door het verlies een plaats te geven in het dagelijkse bestaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen over de mogelijkheden van begeleiding.